TÜRK PETROL KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK !

19.09.2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 19 Eylül 2020 tarihli ve 31249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Değişiklik Yönetmeliğine göre;

  • Milli güvenlik ve milli menfaatlerle ilgili olan kararlar hak sahibi şirkete memur vasıtası ile tebliğ edilecektir. Bu şekilde tebliğ edilen kararların yürürlük tarihi, kararda aksine bir hüküm bulunmadıkça tebligat tarihi olacaktır. Bu nitelikteki petrol hakkı ile ilgili kararlar hak sahibine tahsis edilen alanda faaliyete başlanılmadan önce Resmî Gazete’de yayımlanacaktır. (m.14/f.2)
  • Petrol hakkı sahibi şirketlerin müştereken sahip olduğu ruhsatlarda, hak sahiplerinin aralarında yaptıkları anlaşmaya bağlı olarak Devlet hissesi, ortaklardan biri tarafından beyan edilebilecektir. (m.29/f.7)
  • Yönetmeliğin “Malzemenin ithalatı” başlıklı 35. maddesinin 6. fıkrası[1] yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Genel Müdürlük tarafından verilen ithal, ihraç ve devir izinleri veriliş tarihinden itibaren altmış gün geçerlidir.” düzenlemesinde yer alan "altmış gün" ifadesi, “yıl sonuna kadar” olacak şekilde değiştirilmiştir. (m.35/f.7)
  • Aynı maddenin 9. fıkrasında[2] düzenlenen; petrol hakkı sahibinin, özellikle sondaj kulesi ve sismik ekip ve malzemelerini, nerede ve ne amaçla kullanıldıklarını düzenli olarak, her ayın on beşine kadar Genel Müdürlüğe bildirme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Yeni düzenlemeye göre, Genel Müdürlüğün talebi halinde on beş gün içinde söz konusu bildirim yükümlülüğü gündeme gelecektir. (m.35/f.9)

İlgili Yönetmelik metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Konuya ilişkin herhangi bir sorunuz ve/veya yorumunuz olması halinde, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr


[1] Petrol işlemlerinde kullanılmak üzere ithali talep edilen kullanılmış veya yenileştirilmiş malzemenin ithali Genel Müdürlükçe takdir edilir. Bu tür malzemeler için Genel Müdürlükten ön müsaade alınmadan ithalat işlemleri başlatılamaz.

[2] Petrol hakkı sahibi, özellikle sondaj kulesi ve sismik ekip ve malzemelerini, nerede ve ne amaçla kullanıldıklarını düzenli olarak, her ayın on beşine kadar Genel Müdürlüğe bildirmek zorundadır.