FİLM ÇEKİM İZİNLERİ VE ORTAK YAPIMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

15 Ekim 2019

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan, 15.10.2019 tarihli ve 30919 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Film Çekim İzinleri ve Ortak Yapımlar Hakkında Yönetmelik ile ortak yapımların nitelikleri, ortak yapım başvurusu ve değerlendirilmesine ilişkin hükümler ile Türkiye’de çekilecek sinema ve dizi filmleri için izin verilmesi, film çekim ücret tarifesinin belirlenmesine ilişkin hükümler düzenlenmiştir.

Yönetmelik uyarınca, ortak yapımlar şu nitelikleri taşımalıdır;

a) İkili ortak yapımlarda, tarafların finansal katılım payı %10’dan az olamaz.

b) Çok taraflı ortak yapımlarda tarafların finansal katılım payı %5’ten az, %80’den çok olamaz.

c) Ortak yapım sinema filmlerinin jeneriklerinde, tanıtım ve reklamlarında ortak yapımcı ülkelerin her birinin adının belirtilmesi gerekir.

Bunun yanında aksi kararlaştırılmadıkça; Film, uluslararası festivallere ve yarışmalara finansal katılım payı en çok olan ortak yapımcının ülkesi adına katılır. Ortak yapımcıların eşit finansal katılımıyla üretilen filmlerde ise uluslararası festivallere ve yarışmalara yönetmenin ülkesi adına katılır.

Yönetmelik, ortak yapım başvurusunun Bakanlıkça belirlenen başvuru formu ve belgelerin Genel Müdürlüğe iletilmesi suretiyle yapılmasını düzenlemiştir. Finansal katılım payı en fazla olan ortak yapımcının yabancı olması durumunda ise ülkesinin yetkili kurumundan geçici ortak yapım belgesi alınması gereklidir. İnsan onuruna aykırı, pornografik içerik barındıran, ayrımcılığı, nefreti, şiddeti destekleyen projeler değerlendirmeye alınmaz.

Başvurunun uygun bulunması halinde geçici ortak yapım belgesi başvuru sahibine iletilir. Ortak yapım belgesi, Bakanlıkça belirlenen belgeler ile filmin nihai kopyasının Bakanlığa teslim edilmesinden sonra verilir.  Filmin teslim edilmemesi halinde ise yerli yapımcı yeni bir proje için ortak yapım başvurusunda bulunamaz.

Çekim izinleri hususunda Yönetmelik yabancı yapımcılar ile yerli yapımcıların izin alma süreçlerini ayrı ayrı düzenlemiştir;

  • Türkiye’de ticari amaçlı film çekmek isteyen yabancı yapımcılara çekim izinleri Genel Müdürlük tarafından verilir. Başvurular Genel Müdürlüğe çekimlerin başlamasından en az on iş günü önce yapılır. Alınan çekim izni, çekimin gerçekleştirileceği mahallin en büyük mülki idare amirliğinden, özel izin gerektiren mahaller söz konusu olduğunda ise o mahallin bağlı olduğu kamu kurumu veya kuruluşundan, izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
  • Ayrıca Türkiye’de gerçekleştirilecek yabancı film çekimlerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı en az bir mihmandarın çalıştırılması veya Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ticaret şirketlerinden hizmet alınması zorunludur.

Türkiye’de ticari amaçlı film çekmek isteyen yerli yapımcılar, film çekim bildirimlerini çekimlerin başlamasından en az beş iş günü önceden çekim yapılacak mahallin en büyük mülki idari amirliğine yapar. Çekim bildirimi, özel izin gerektiren mahaller söz konusu olduğunda o mahallin bağlı olduğu kamu kurumu veya kuruluşundan ayrıca izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Son olarak; Yönetmelik ile Türkiye’de gerçekleştirilecek film çekimlerine ilişkin ihtiyaç ve çözümlerin tespiti, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması, iş ve işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi ile film çekim ücret tarifesinin ve çekim güvenliği esaslarının belirlenmesini amacıyla Bakanlıkça ihtiyaç duyulan illerde Film Çekim Koordinasyon Komisyonu oluşturulmasına karar verilmiştir.  Komisyon kararları Bakan onayı ile yürürlüğe girer.

Film Çekim Koordinasyon Komisyonu kurulan illerde, komisyonca tarife belirlenmesinden önce yapılan film çekim başvuruları hariç olmak üzere daha önce belirlenmiş tarifeler uygulanmaz.

İşbu Yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girmiş ve 12/8/2005 tarihli ve 25904 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sinematografik Ortak Yapımlar ve Türkiye'de Ticari Amaçlı Film Çekmek İsteyen Yerli ve Yabancı Yapımcılar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

İlgili Yönetmelik metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Konuya ilişkin herhangi bir sorunuz ve/veya yorumunuz olması halinde, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr