BDDK’DAN TASARRUF FİNANSMAN ŞİRKETLERİNE İLİŞKİN GÜNDEME GELEN SORULARIN CEVAPLARI

01.04.2021

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”), tasarruf finansman şirketleri hakkında gündeme gelen soruların yanıtlarını kurumsal internet sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaşmıştır. Açıklamada dikkat çeken hususlar aşağıda belirtilmiştir.

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'nun, "Tasarruf Finansman Şirketlerinin İntibak Süreci" başlıklı geçici 7. maddesi kapsamında, halihazırda tasarruf finansman faaliyeti yürüten şirketler 7 Nisan'a kadar BDDK'ya başvuruda bulunarak, durumlarını en geç 6 ay içinde kanun hükümlerine uygun hale getireceklerine veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan tasfiye olacaklarına dair bir plan sunacaktır.

Planın uygun görülmesi halinde gereken işlemler planda belirlenen süreler içerisinde yerine getirilecektir. Bu 6 aylık süre, intibak sürecinde olan şirket tarafından ilave bir plan sunulması ve söz konusu planın BDDK tarafından uygun görülmesi halinde 6 ayı geçmemek üzere şirket bazında uzatılabilecektir.

Şirketlerin iradi tasfiyeleri kurulun iznine tabi olacak, kurul tarafından iradi tasfiyeye ilişkin izin verilmesinden itibaren 15 gün içerisinde tasfiye işlemlerine başlanacaktır. Tasfiye sürecinde tahsisat ödemeleri başta olmak üzere şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyecek işlemlere izin verilmeyecektir.

Tasarruf finansmanı faaliyetinde bulunacak kuruluşların nakden ve her türlü muvazaadan ari en az 100 milyon lira ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecektir. Söz konusu tutarın intibak sürecinde olan şirketler için başvuru tarihinden itibaren 6 aylık sürede tamamlanması gerekecek; bu süre, şirket bazında 6 ayı geçmemek üzere en fazla bir kez daha uzatılabilecektir. Gayrimenkul veya menkul bir varlık tasarruf finansman şirketlerinde ödenmiş sermaye olarak dikkate alınmayacaktır.

Öte yandan, sermaye şartı veya diğer gereksinimler doğrultusunda mevcut şirketlerin birleşmesi ve devri mümkün olacaktır. Ancak verilen izin; birleşme, devir veya bölünme sürecine ilişkin sunulan plana şirket tarafından uyulmaması veya söz konusu işlemlerin müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratacağının tespit edilmesi halinde, kurul tarafından iptal edilebilecektir.

Tasarruf fon havuzunda biriken tutarların, şirketin kendi hesaplarından ayrı tutulması gerekmektedir. Bu hesaplar, sözleşmelerini finansman döneminden önce sona erdiren veya cayma hakkını kullanan müşterilere yapılacak geri ödemeler ile tahsisat ödemeleri ve yatırım faaliyetleri dışında kullanılamayacaktır.

Şirketlerin, müşteri giriş veya çıkışları dolayısıyla karşı karşıya kalabilecekleri öngörülmeyen yükümlülüklerini karşılamak üzere tasarruf fon havuzu toplamının asgari yüzde 3'ü kadarını ihtiyat fonu olarak ayırması gerekecektir.

Halihazırda tasarruf finansman faaliyetinden kaynaklanan borç ve/veya alacakları bulunan, ancak Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı 7 Mart 2021'den itibaren bir ay içerisinde kuruma intibak veya iradi tasfiye başvuru yapmayanlar hakkında, izinsiz faaliyette bulunmak suçundan adli işlem uygulanma talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulacaktır. İzinsiz tasarruf finansman faaliyetlerinde bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

Sözleşmenin tahsisattan önce sona ermesi halinde, müşterilerin şirket nezdindeki tasarruflarını geri alma hakları hiçbir suretle sınırlandırılamayacaktır. Şirketler, müşterilerini tasarruf finansman sisteminin işleyişi, tasarruf finansman sözleşmelerinde yer alan hükümler, cayma ve fesih hakları konusunda etkin bir şekilde bilgilendirilecektir.

Çekilişli gruplarda, grubun toplam tasarruf ay sayısının asgari %40'ı kadar sözleşme ilişkisi kurulmuş müşteri bulunması zorunlu olacaktır. Bu oranı henüz karşılamayan gruplarda tasarruf dönemi başlatılamayacak ve müşterilerden tasarruf ödemesi ve organizasyon ücreti alınamayacak. Cayma veya fesih hakkının kullanımı dolayısıyla müşteri sayısı bu oranın altına düşen gruplarda şirket kendi öz kaynaklarını kullanarak asgari müşteri sayısını tamamlayacaktır.

Şirketler, verilen hizmetlerden kaynaklanan sorulara cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili müşterilerini bilgilendirmekle yükümlüdür. Şirketler, taraflar arasında kurulan sözleşmenin bir örneğini müşterilerine teslim edecek ve talepleri halinde müşteri ile yapılan işlemlere ilişkin her türlü belgenin örneği, ücret talep etmeksizin müşterilere verilecektir.

Tüm gerçek ve tüzel kişiler yalnızca yurt içinde tescil edilmiş konut, çatılı iş yeri veya taşıt alımlarını finanse etmek üzere tasarruf finansman şirketlerinden hizmet alabilecektir. Tasarruf finansman sözleşmelerinde finansman döneminin azami vadesi, konut ve çatılı işyeri sözleşmeleri için 120 ayı, taşıt sözleşmeleri için 60 ayı aşamayacaktır.

Müşterilerin, tasarruf finansman sözleşmesi imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı mevcuttur. Söz konusu cayma hakkının kullanılması halinde tasarruf finansman şirketi, organizasyon ücreti dahil müşteriden aldığı tutarın tamamını iade edecektir.

Duyurunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr